Pár tipů, jak být více produktivní

Máte občas pocit že jste k ničemu, nic nestíháte, život tak nějak běží a vy jím jen tak proplouváte, najednou je neděle večer a když se ohlédnete za vaší prací za celý týden, tak nejste vůbec spokojeni? Jako práci zde myslím cokoli, čemu se věnujete. Může to být učení se na zkoušky, tvoření nějakého obsahu, práce na projektu, práce na sobě nebo i vaše klasická práce. Pokud se svým současným stavem nejste spokojeni a rozhodli jste se s tím něco dělat - což je ten lepší případ - mám pro vás zde pár tipů, jak udělat svůj den produktivnější a nepromarnit tak ani minutu.

Napište si úkoly
Někdy se může stát, že vám připadá, že toho máte tolik, že ani nevíte, do čeho byste se měli pustit (tohle bylo souvětí s nejvíc "že", které jsem za posledních pár týdnů stvořila). Sepište si vaše úkoly pro dnešní den. Tento systém můžeme nazývat To-Do list. Tyto úkoly by neměly být moc malé - například ustlat postel, což si nemusíte psát, ale prostě to hned udělejte - ale ani ne moc velké - jako například napsat bakalářskou práci. Po splněno úkolu ho jednoduše škrtněte. Tohle škrtnutí funguje i jako jistý druh odměny, který vám dá motivaci pokračovat v plnění dalšího úkolu, abyste si ho mohli po splnění taky odškrtnout, a tak pokračovat se všemi úkoly.

Rozdělte velké úkoly na menší
Pokud se například připravujete na zkoušku a musíte se naučit celou kapitolu, která má 60 stran, rozdělte si tenhle velký úkol "naučit se 60 stran" na několik menších - třikrát "naučit se 20 stran". Bylo dokázáno, že pokud si velký úkol rozdělíte na menší, začněte s ním dříve a nebudete jeho plnění klást takový odpor. Dalo by se říci, že obelstíte svůj mozek, protože 20 stran vypadá jednodušeji než 60.

Od nejtěžšího po nejlehčí
Některé věci jsou pro vás těžší a některé zase lehčí. Některé zaberou více času a jiné jsou hotové za 5 minut. Abyste se vyhnuli rozhodování nad tím, kterým úkolem začít a třeba by se vám stalo, že byste se rozhodovali tak dlouho, až byste neudělali nic, začněte tedy tím úkolem, který je pro vás nejtěžší a pravděpodobně to bude i ten úkol, který zabere nejvíce času. To, do čeho se vám nejvíc nechce, je ve většině případů právě to, co je potřeba udělat co nejdřív.

Začít od rána
Co udělat jako první věc po probuzení? Ustlat postel. Nejenom že vaše máma bude ráda, že si udržujete uklizený pokoj, ale nějakým zázračným způsobem vás to může i nakopnout začít plnit úkoly už od rána. Je to jakoby první úkol, který uděláte. Pokud vás ani toto nedonutí a už je třeba 5 odpoledne, nezoufejte, protože začít můžete kdykoli. Rozhodně je lepší začít v těch 5, než se vymlouvat, že už je pozdě a neudělat za ten den vůbec nic.

Mít cíl a vizi
Pokud se podíváme na náš případ "naučit se na zkoušku", je to celkem jednoduché. Učíte se, abyste zkoušku zvládli. Zvládnout zkoušku zase potřebujete k dostudování školy. Školu potřebujete k vykonávání vašeho povolání. Prací pak vyděláváte peníze, které zabezpečují vaši rodinu, což je celkem udržitelná vize, pokud vás vaše práce baví. Pokud se někdo rozhodne být doktorem, jeho vize bude například "pomáhat lidem", což je podle mě skvělá vize. Najděte tedy svůj cíl a vizi, pak půjde plnění úkolů jako po (arašídovém) másle. 

Odpočinek je nutnost
Nezapomínejte přes den ani na odpočinek. Je sice fajn mít rozplánovaný celý den od rána do večera, ale pokud zde není čas na odpočinek, je to špatně. I půl hodiny nic nedělání může být v rámci celého dne k prospěchu.

Chce to vytrvalost a čas
Vytvoření návyku nějakou dobu trvá a to stejné platí i zde. Těžko se jedno ráno probudíte a je z vás hned super-produktivní-man/woman (abychom byli genderově rovnoprávní). Netlačte tedy na pilu a buďte trpěliví, když se vám nebude ze začátku dařit. Pokud jste byli pár let neproduktivní, je už celkem jedno jestli to bude pár let + 2 týdny k tomu. 

Nechci vám tady dávat návod na workoholismus, protože ten je asi stejně tak prospěšný jako alkoholismus, takže i zde platí "všeho s mírou". 

Rychlá odpověď

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tipy na podcasty

Jak nám strach ničí naše sny